• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

• is deel van de aanduiding als erfgoedlandschap Poelberg - Meikensbossen
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, confer woonhuis met haakse schuurstalvleugel en (heden verdwenen) bijgebouwtje weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830) met als toenmalige eigenaar Jozef Soenens uit Gent die de hoeve verpacht.

Losstaande bestanddelen omheen omhaagd erf met losse verharding, grasperken en bomen; ijzeren toegangshek. Ten noorden van het erf, verankerd eenlagig woonhuis met witgekalkte erfgevel onder zadeldak (mechanische pannen); gecementeerde plint. Rechthoekige muuropeningen met roodgeschilderde bakstenen omlijsting; T-ramen. Lage deuropening met getoogde omlijsting en dito beschildering. Recente lage aanbouw met garage.

Ten noorden van het woonhuis, klein haaks bakstenen stalletje.

Ten westen van het erf, bakstenen stal onder zadel- en sleepdak (nok loodrecht op woonhuis; Vlaamse pannen) met in het verlengde aangebouwde schuur onder zadeldak (mechanische pannen). Rechthoekige poort en (onder meer tweedelige) staldeurtjes. Enkele gewijzigde muuropeningen.

Nieuwe bijgebouwen aan oost- en zuidzijde van het erf.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 208 : Oorspronkelijk aanwijzende tabel, Tielt, circa 1830.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter

Aanvullende informatie

De stal met schuur aan westzijde is vervangen door een nieuwe stal. De voorgevel van het woonhuis werd geschilderd.

• Informatie verkregen van de stad Tielt (22 augustus 2022).