Dorpswoning met smidse

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning met smidse

Beschrijving

Woonhuis van voormalige 19de-eeuwse smidse gelegen in de wijk "Leiaardsboom". In 1901 wordt de smidse en het woonhuis opgesplitst door de erfgenamen van smid Felix Bourgeois; het gedeelte aan de oostzijde wordt omgevormd tot apart woonhuis (nummer 44). Vermoedelijk in het eerste kwart van de 20ste eeuw voorzien van cementbepleistering.

Eenlagig dubbelhuis van vijf traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; Vlaamse pannen). Gecementeerde en geschilderde lijstgevel voorzien van schijnvoegwerk; vlak gecementeerde plint met achtzijdige panelen waarin imitatiebreuksteen. Natuurstenen onderdorpels. Rechthoekige muuropeningen waarin bewaard witgeschilderd houtwerk (schuiframen) met gedeeld bovenlicht. Rolluikkasten. Nieuwe deur.

Nummer 44, afgesplitst woonhuis met gelijkaardige gevelafwerking en gewijzigde vensteropening.

• Kadasterachief West-Vlaanderen, Mutatieschetsen Tielt (207), Afdeling III, 1901/106.