Kapel beschaduwd door twee lindes

Beschrijving

Voormalige historische hoeve "Goed te Diependaele", centrum van de gelijknamige heerlijkheid, afhankelijk van het grafelijk leenhof van Harelbeke. De oudste vermelding gaat terug tot 1366 in een cartularium van het kapittelarchief van Harelbeke. Heden verbouwd tot residentiële woning. Voormalige hoeve met semigesloten opstelling, erf afgezet door ijzeren hek. Ten oosten oud boerenhuis vermoedelijk verbouwd in de jaren 1920. Ten noorden stalvleugel met ervoor bakstenen hondenhok. Vermoedelijk voormalige schuur verbouwd tot woonhuis.

Erfoprit gemarkeerd door wegkapel van 1934, zie sluitsteen, beschaduwd door twee linden. Vervangt het oorspronkelijk kruis van 1792. Opgericht door de familie Vanwynsberghe voor de vrijwaring van de hoeve van ziekte. Baksteenbouw op rechthoekig grondplan. Rijkelijk gebruik van arduin voor onder meer sluit- en kraagstenen. Geprofileerd spitsboogportaal met ijzeren hek.

Beschilderd interieur. Christus aan het kruis en Lourdesgrot. Cementtegelvloer.

• DEGRANDE V., Inventaris kapellen West-Vlaanderen, gemeente Deerlijk, onuitgegeven, z.p.
  • Hoevengids Deerlijk, Deerlijk, 1991, p. 59.
  • VERMEULEN M., De heerlijkheid Ten Diependaele in Deerlijk, in de Gaverstreke, jaarboek 15, 1987, p. 65-73.

Auteurs: De Gunsch, Ann

Aanvullende informatie

De hoeve Goed te Diependaele (Vichtestraat nummer 54) bezit door de verbouwingen geen erfgoedwaarde. De kapel aan de erfoprit is wel bewaard. De linkse kapelboom is heden een jong exemplaar.