Hoeve Hof te Voorde

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof te Voorde

Beschrijving

Voormalige historische hoeve "Hof te Voorde" zie naambord, met nieuw woonhuis uit de jaren 1960 ten noordwesten. Hoeve afgebeeld op de Atlas der Buurtwegen (1849) met L-vormige opstelling. Volgens de kadastrale gegevens wordt het boerenhuis in 1945 in oostelijke richting uitgebreid. Ook de schuur wordt aangepast.

Heden, verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldak opgesteld rondom onverhard erf.

Ten noorden 18de-eeuws boerenhuis met geïncorporeerd wagenhuis. Witgekalkte bakstenen erfgevel op gepikte plint, geritmeerd door rechthoekige muuropeningen. Beluikte vensters met schuiframen onder meer met roedeverdeling. Onderdorpels van gebakken tegels. Vrij gesloten achtergevel met blokkozijnen onder meer getralied. Twee opkamertraveeën links.

Ten oosten ontmantelde schuur met witgekalkte erfgevel met aangepaste muuropeningen. Deels bewaard dakgebinte en verdwenen dakbekleding. Lange gevels geritmeerd door steunberen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Deerlijk, 1945/103.

Auteurs: De Gunsch, Ann