Wittenberghof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Wittenberghof

Beschrijving

"Wittenberghof", recente naam verwijst naar het historisch toponiem "Wittenbergh mersch", naam van een nabijgelegen perceel ten noorden van de hoeve, vermeld op een kaart in het renteboek van 1788 van de heerlijkheid Ter Donkt. In het ancien régime hing de hoeve af van de heerlijkheid "Ter Donkt" die op haar beurt afhing van de dorpsheerlijkheid Assche. In de 19de en 20ste eeuw is de hoeve eigendom van de familie Vercruysse de Solart.

Volgens de kadastrale gegevens wordt in 1885 de hoeve uitgebreid met een schuur ten zuiden en wordt tevens de westelijke stalvleugel vergroot.
In 1917 wordt de hoeve sterk aangepast en worden de verschillende volumes waaronder het woonhuis uitgebreid. Ook de schuur wordt vergroot met een wagenhuis. In 1945 wordt de hoeve nogmaals uitgebreid: ten oosten van het woonhuis komt een kleine vleugel bij. Ook de schuur en stalvleugel worden uitgebreid met kleinere uitbouw en respectievelijk aan achter- en voorgevel.

Losse, verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, U-vormig gegroepeerd rondom verhard erf. Oostelijke erfoprit gemarkeerd door bakstenen hekpijlers.
Ten noorden boerenhuis met bakstenen lijstgevel op gecementeerde en gepikte plint; gootlijst. Getoogde vensters onder strek en onderdorpels van gebakken tegels. Bewaard schrijnwerk, zie houten kruiskozijnen en luiken. Twee blinde vensters rechts. Links, stallingen met toegang in de zijpuntgevel. Vrij gesloten achtergevel.
Ten zuiden dwarsschuur met aanpalend twee wagenhuizen.
Ten westen stalvleugel onder zadeldak bekleed met Vlaamse pannen, lijstgevel doorbroken door dakvenster. Tegen de muur aalpomp. Bakstenen troggewelfjes tussen ijzeren I-balken en slieten. Recentere aanbouw onder lessenaarsdak tegen het linker deel van de gevel.
Ten zuidoosten vervallen bakhuisje vermoedelijk van circa 1885.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Deerlijk, 1885/102, 1917/54, 1945/134.