Schoolgebouw met onderwijzerswoning

Beschrijving

Centrumschool "De Beuk" en school voor bijzonder onderwijs "De Kim". In oorsprong de gemeentelijke jongensschool, opgericht in 1850 in de Schoolstraat. In 1855 verhuisde de school naar de Harelbekestraat, waar sinds 1853 ook de leerwerkschool was gevestigd. Vanaf 1936 gevestigd op de huidige plaats. In de jaren 1950 wordt de school uitgebreid.

Onderwijzerswoning: modernistisch getinte woning gebouwd circa 1936. Voortuintje aan de straat afgezet door muurtje met buisprofiel. Blokvormig volume onder pannen schilddak. Later bepleisterde lijstgevel doorbroken door rechthoekige vensters met bakstenen tussenstijlen, zie oude prentbriefkaart. Bewaard schrijnwerk. Tweeledig trappenlicht met glas in lood. Verdiept portaal onder overstek rustend op geometrische consoles.
Vrijstaande garage rechts. Sedert 1983 in gebruik als vergaderruimte voor plaatselijke culturele verenigingen.

Klassenvleugel. Langgestrekte klassenvleugel van twee bouwlagen onder pannen schilddak. Oorspronkelijk één bouwlaag zie prentbriefkaart. Typerende grote vensteropeningen. De overige gebouwen dateren van na de Tweede Wereldoorlog.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Deerlijk, 1936/9.
  • DEFRAEYE H., 200 jaar onderwijs in Deerlijk, Deerlijk, 1990, p. 50-76.