Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Dammeke. Voormalige vestigingsplaats van het schepenhuis met bijhorende herberg van de in 1524 afgesplitste heerlijkheid Noord-Assche. Vanaf 1832 maakt het volume deel uit van de school van Pieter Jan Renier samen met Dammeke nummers 2 tot 8 en de woningen nummers 17-19. In 1876 wordt de woning uitgebreid met het deel dat heden voor de rooilijn staat. Vanaf 1899 achtereenvolgens café, kruidenierswinkel en timmermanszaak-'ellegoedwinkel'. Heden opgesplitst in twee woningen.

Bepleisterde, verankerde baksteenbouw onder afgewolfd pannen zadeldak. Getoogde bovenvensters onder meer in geprofileerde omlijsting. Rechthoekige benedenvensters met kroonlijst. Zijde Dammeke muurnisje.

Aansluitende bakstenen muur geritmeerd door lisenen en blinde rondbogen, centrale doorgang. Achtergevel met centraal rondboogportaal geflankeerd door pilasters.

• UYTTENHOVE K., Het voetspoor van de meester. Onderzoek naar de lokalisatie van Renier te Deerlijk, in Derlike, nr. 1, 1996, p. 3-22.

Auteurs: De Gunsch, Ann