Pastorie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Voormalige pastorie, heden tweewoonst, opgetrokken in 1755. Op het landboek van 1747 vermeld als "pastorie" en weergegeven als L-vormig volume binnen vierkante omwalling en toegankelijk via houten brugje. Op de Atlas der Buurtwegen vermeld als "Presbytère", een rechthoekig volume gelegen binnen een vierkante omwalling vermoedelijk met poortgebouw.

Thans, witgeschilderde verankerde baksteenbouw onder hoogopgaand pannen zadeldak bekleed met rode en zwarte Vlaamse pannen; recent toegevoegde grote dakkapellen. Aflijnende kroonlijst. Licht getoogde vensters met vernieuwd schrijnwerk (kunststof), luikduimen. Vernieuwde verdiepte rechthoekige deur in omlijsting; bovenlicht. Zijpuntgevels met vlechtingen. Linkerzijpuntgevel doorbroken door houten kozijnen. Schouderboogvormige deuromlijsting; getralied bovenlicht.

• Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Deerlijk, nr. 1. Landboek van Deerlijk, opgemaakt door C. Steur, 1747.
  • UYTTENHOVE K., Meer dan René De Clercq alleen. Korte geschiedenis van zijn geboortehuisjes, in Derlike, nr. 3, 1997, p. 74.

Auteurs: De Gunsch, Ann