Herberg De Clocke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Clocke

Beschrijving

Voormalige herberg "De Clocke", de oudste vermelding gaat terug tot 1779. Vermoedelijk rond 1890 sterk verbouwd of deels afgebroken en heropgebouwd zie sporen van vlechtingen in zijpuntgevel. Volume weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1835) en de Atlas der Buurtwegen (1849).

Nu woonhuis, verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak doorbroken door recent toegevoegde klimmende dakkapellen. Getoogde vensters met schuiframen en luiken. Rechthoekige deur met bovenlicht. Rechts lagere baksteenbouw.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief plan, Deerlijk.
  • BYTTEBIER F. en J. VANOVERBERGHE, De cafes van Deerlijk (dl. XV), in Derlike, nr. 4, 2006, p. 110-113.

Auteurs: De Gunsch, Ann