Herberg De Nieuwe Klokke

Beschrijving

Burgerwoning volgens de kadastrale gegevens opgetrokken in 1906 en uitgebreid met magazijn in 1907 en in 1908 met 'korenmolen', vermoedelijk wordt een mechanische maalderij bedoeld. Volgens de literatuur voormalige herberg "De Nieuwe Klokke", open van 1906 tot 1923. Naast herbergier was de eigenaar C. Verhelst tevens handelaar in bouwstoffen.

Bakstenen lijstgevel met benadrukt voegwerk, van vijf traveeën en twee bouwlagen op arduinen plint. Horizontale gevelaccentuering door de aflijnende muizentandfries, het bepleisterde en witgeschilderde casement en de doorgetrokken arduinen onderdorpels van de getoogde vensters. Bovenvensters afwisselend blind. Vernieuwd schrijnwerk. Het voormalige magazijn en korenmolen zijn thans verbouwd tot tandartsenspraktijk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Deerlijk, 1906/16, 1907/19, 1908/10.
  • BYTTEBIER F. en VANOVERBERGHE J., De cafes van deerlijk (dl. XV), in Derlike, nr. 4, 2006, p. 116-117.

Auteurs: De Gunsch, Ann