erfgoedobject

Hoeve Siongoed

bouwkundig element
ID
86399
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86399
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Historische hoeve "Siongoed", tijdens het ancien régime eigendom van het Sionklooster te Kortrijk en in leen van het Desselgemse Munkenhof dat op zijn beurt afhing van de Sint-Pietersheerlijkheid. De hoeve was gelegen in het vroegere Medelewoud, een grafelijke bezitting die tijdens de 10de eeuw aan de Gentse Sint-Pietersabdij werd geschonken en in de loop van de 11de en 12de eeuw wordt ontgonnen.

De hoeve wordt voor het eerst vermeld in 1570 als "...een leen dat tsioen van Cortrijcke cochte...".
In 1577 wordt de hoeve als volgt vermeld: "een behuijsde hofstede met huus, schuere ende stallen, groot onder meersch ende landt omtrent 9 bunder,...".

De oudste afbeelding van de hoeve dateert van 1680 in het kaartboek van de Sint-Pietersheerlijkheid. Het landboek van Deerlijk van 1747 toont een schetsmatige afbeelding. Het "Caertebouck" van de Sint-Pietersabdij (1764-1778) toont een hoeve bestaande uit een drietal gebouwen U-vormig opgesteld rondom het erf. In 1796 wordt de hoeve openbaar verkocht.

Op de Atlas der Buurtwegen (1849) weergegeven als hoeve met boerenhuis ten noorden en L-vormig nutsgebouw ten oosten, bakhuisje ten noorwesten nabij de erfoprit en klein volume centraal op het erf.

Volgens de kadastrale gegevens verdwijnt in 1885 de zuidelijke vleugel van het nutsgebouw en het klein volume centraal op het erf. De hoeve verkrijgt haar huidige opstelling. In 1945 worden woonhuis en schuur verbouwd en wordt in het oosten een loods opgericht.

Heden, aan de straat gelegen hoeve met L-vormige opstelling. Erf gedeeltelijk begrensd door haag. Erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek. Ten westen huisweide.
Ten noorden boerenhuis, ten oosten schuur en ten noordwesten tweeledig vervallen bakhuisje reeds aangeduid op het primitief plan (circa 1835).

Boerenhuis van één bouwlaag onder pannen zadeldak, tot 1967 bedekt met stro. Verankerde lijstgevel geritmeerd door getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Voorliggende bakstenen stoep.

Dwarsschuur met geïncorporeerde stalvleugel en wagenhuis, in kern teruggaand tot de 18de eeuw.

Geïncorporeerde aardappelkelder. Witgekalkte erfgevel gemarkeerd door steunberen. Linkerzijpuntgevel met verlaagd aandak met vlechtingen en asemgaten. In het oosten recentere loods.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief plan, Deerlijk.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Deerlijk, 1885/20, 1945/32.
  • Rijksarchief Gent, Fonds Sint-Pietersabdij, 2de reeks, nr. 1060. Caertebouck, 1764-1778.
  • Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Deerlijk, nr. 1. Landboek van Deerlijk, opgemaakt door C. Steur, 1747.
  • DESPRIET P., Deerlijkse hoeven. Het Siongoed aan de Paanderstraat, in Derlike, nr. 3, 1979, p. 44-50.

Bron: DE GUNSCH A. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Deerlijk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL34, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Siongoed [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86399 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.