Hof De Kruiskapel

Beschrijving

Hoeve "Hof De Kruiskapel", zie naambord. Aan de straat gelegen hoeve met L-vormige opstelling. Erfoprit gemarkeerd door bakstenen hekpijlers.
Woonhuis schetsmatig afgebeeld op de het landboek van Deerlijk (1747), opgemaakt door C. Steur.

Op de Atlas der Buurtwegen (1849), weergegeven als hoeve met L-vormige opstelling en met boerenhuis ten noorden en nutsgebouw ten westen. Volgens de kadastrale gegevens is in 1885 het gebouw ten westen verdwenen en vervangen door de dwarsschuur ten oosten. In 1913 wordt het woonhuis vergroot en wordt op het achtergelegen weiland een (vlas)zwingelarij, thans verdwenen, opgericht. In 1945 wordt het woonhuis nogmaals verbouwd en uitgebreid.

Langgestrekt woonhuis met geïncorporeerde paardenstal ten noorden en dwarssschuur ten oosten. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Gewitte verankerde erfgevel op gepikte plint, geritmeerd door rechthoekige muuropeningen. Getoogde deur in bakstenen omlijsting met kroonlijstje.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Deerlijk, 1885/20, 1913/5, 1945/31.
  • Hoevengids Deerlijk, Deerlijk, 1991, p. 18.