Hof de Valleije

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof de Valleije

Beschrijving

"Hof de Valleije". Op de Atlas der Buurtwegen (1849) weergegeven als omwalde site met gewijzigde configuratie.
Volgens de kadastrale gegevens krijgt de hoeve haar huidige uitzicht in de loop van de 19de eeuw. In een eerste fase wordt het woonhuis afgebroken en veel noordwestelijker heropgebouwd (1851). In 1858 worden verschillende bedrijfsgebouwen afgebroken met uitzondering van de stalvleugel en worden verschillende nieuwe gebouwen opgetrokken onder meer de westelijke vleugel. Ook de omwalling wordt gedempt. In 1894 wordt de oostelijke stalvleugel afgebroken en iets westelijker heropgebouwd. In 1901 wordt een cichorei-ast opgetrokken. In 1945 wordt de achterzijde van de oostelijke stalvleugel uitgebreid.

Hoeve waarvan het huidge uitzicht wordt bepaald door de recente toegevoegde volumes.
Lange zuidelijke erfoprit gemarkeerd door twee hekpijlers met ijzeren hek.
Ten noordwesten boerenhuis van 1851. Witgekalkte verankerde baksteenbouw op gepikte plint onder pannen zadeldak. Geprofileerde kroonlijst. Rechthoekige muuropeningen. Zijpuntgevel met vlechtingen.
Ten oosten stalvleugel van 1894, uitgebreid tot huidig volume in 1945. Verankerde baksteenbouw onder overstekend zadeldak. Geïncorporeerd wagenhuis.
Ten westen vermoedelijk voormalige schuur gebouwd in 1858, heden geklemd tussen twee recente volumes.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Deerlijk, 1851/1, 1858/11, 1894/43, 1901/104, 1945/179.
  • Hoevengids Deerlijk, Deerlijk, 1991, p. 35.

Auteurs: De Gunsch, Ann