Hof Waijenbergh Capelle

Beschrijving

Historische hoeve "Hof Waijenbergh Capelle", recente naam die verwijst naar de in Kortrijk gelegen 'Waijenbergh Capelle'. In de 18de eeuw bezat deze kapel enkele eigendommen in Deerlijk, waaronder deze hoeve. Site reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Op de Atlas der Buurtwegen (1849) afgebeeld met L-vormige opstelling.

Sterk verbouwde hoeve, met behouden historisch woonhuis ten noorden van het erf. Ten oosten recent woonhuis.
Ten westen vroeg 20ste-eeuwse dwarsschuur en ten zuiden nutsgebouw van recentere datum.

Boerenhuis met geïncorporeerd wagenhuis, van vier traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak met sierbord. Witgekalkte verankerde baksteenbouw; bruingeschilderde plint. Getoogde muuropeningen met bewaard schrijnwerk zie rechthoekige raamkozijnen met roedeverdeling en luiken. Rechthoekige deur (vernieuwd) onder latei.

Aan de erfoprit gelegen kleine wegkapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, beschaduwd door drie populieren. Opgericht in 1905 zie jaartal in bekronend ijzeren kruis, ter vervanging van een staakkapel. Bakstenen bedehuisje op rechthoekige plattegrond. Pannen zadeldak met houten sierbebording. Geprofileerde rondbogige muuropening onder druiplijstje. Getraliede deur met offerblok. Bepleisterd en geschilderd interieur overwelfd door tongewelf.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief plan, Deerlijk.
  • DEGRANDE V., Inventaris kapellen West-Vlaanderen, gemeente Deerlijk, onuitgegeven, z.p.
  • Hoevengids Deerlijk, Deerlijk, 1991, p. 91.

Auteurs: De Gunsch, Ann

Aanvullende informatie

Uit desktoponderzoek is gebleken dat de drie populieren bij de kapel verdwenen zijn. Er is wel recent een jonge linde achter de kapel aangeplant.

• Google Maps, Streetview, Klijtstraat 140, Deerlijk [online] (geraadpleegd op 4 mei 2022).