Beeld van dichter René Declercq

Beschrijving

Beeld van dichter René Declercq ontworpen en uitgevoerd door de Gentse beeldhouwer Jozef Cantré. Expressionistisch beeld uit Noorse diabaas. Het grafmonument werd in 1936 ingehuldigd in het Nederlandse Maartensdijk. In 1982, vijftig jaar na de dood van de dichter, werden zijn stoffelijke resten overgebracht naar zijn geboortedorp Deerlijk, waar het grafmonument bij de Sint-Columbakerk werd geplaatst.

René De Clercq wordt knielend afgebeeld en aanschouwt het onmetelijke heelal, de zon, de maan, de sterren en de weidse natuur. Hij drukt zijn dichtbundel de Noodhoorn tegen zijn hart. Hij klampt zich vast aan Moeder Aarde, zijn Vlaanderen, waaruit alle leven ontspringt.

Het grafmonument is een van de beste werken van de beeldhouwer Jozef Cantré.

Auteurs: De Gunsch, Ann