Oorlogsgedenkteken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsgedenkteken

Beschrijving

Oorlogsgedenkteken, gelegen ten zuiden van de kerk, gesigneerd "VINDEVOGEL GEBR. P.V.B.A., ZWIJNAARDE (uitvoerder) - KAREL LALOO, 1952 (ontwerper?)".

Heilig-Hartbeeld met de militaire, de burgerlijke slachtoffers en de civielarbeiders (Eerste Wereldoorlog - Tweede Wereldoorlog) en de gedeporteerden (Tweede Wereldoorlog). Bronzen Heilig-Hartbeeld met kruis op de borst op vierkante hardstenen sokkel. Een levenloze soldaat leunt tegen Christus aan met geopende jas, het hoofd opzij gezakt, het geweer in de hand en schuin naar boven gericht. Op de sokkel in rode beschilderde letters: "DANKBARE HULDE DER GEMEENTE DEERLIJK AAN HAAR INWONERS GEVALLEN ALS SLACHTOFFERS VAN DE WERELDOORLOGEN 1914-1918 EN 1940-1945 INGEHULDIGD OP JULI 1952"-"OP 21 JUNI 1953 WERD DE GEMEENTE DEERLIJK PLECHTIG AAN HET HEILIG HART VAN JEZUS TOEGEWIJD", daaronder in vlakreliëf het wapenschild van Deerlijk.

Opzij van de sokkel staan er twee rechtstaande gedenktekens op een rechthoekige plint. Bovenop de rechtersteen staat een gebeeldhouwde marmeren duif met gespreide vleugels.

Op de linkse gedenksteen: "1914 + 1918", de namen alfabetisch gerangschikt van: "GESNEUVELDE SOLDATEN", "DOODGEFOLTERDE CIVIELARBEIDERS", "BURGERLIJKE SLACHTOFFERS".

Op de rechtse gedenksteen: "1940 + 1945", de namen alfabetisch gerangschikt van: "GESNEUVELDE SOLDATEN", "DOODGEFOLTERDE CIVIELARBEIDERS", "BURGERLIJKE SLACHTOFFERS".

• JACOBS M., Zij die vielen als helden.... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge, 1996, p. 85.

Auteurs: De Gunsch, Ann