erfgoedobject

Oorlogsmonument voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog

86327

Beschrijving

Oorlogsmonument, gedenkzuil voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.
Zware, hardstenen pseudo-Dorische zuil met overstekend kapiteel met rollijst. Erboven biddende Mariafiguur uit witte natuursteen. Voor haar zit een jonge soldaat geknield met helm in de ene hand en geweer met loop in de andere hand.

Op de zuil aan de voorkant: "AAN ONZE HELDEN AVV VVK 1914-1918 1940 1945" en de namen. Op de achterzijde: "GESNEUVELDE SOLDATEN", "BURGERS SLACHTOFFERS" en respectievelijk de namen in alfabetische volgorde en opschrift "HEERE JESUS GEEFT HUNNE ZIEL DE EEUWIGE RUST".
In de jaren 1960 werd het beeld verplaatst en gedraaid.

• BYTTEBIER F., Deerlijk vroeger en nu, in Derlike, nr. 2, 1980-1981, p. 79.
  • DEFRAYE L., Deerlijk in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, afb. 57 en 58.
  • JACOBS M., Zij die vielen als helden…. Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge, 1996, p. 85-86.

Auteurs: De Gunsch, Ann