Brouwerswoning en brouwerij van Jules Descheemaeker

Beschrijving

Voormalige brouwerswoning en brouwerij van Jules Descheemaeker, nu brandweer. Volgens de kadastrale gegevens opgetrokken in 1890. In 1901 worden de brouwerij en de woning uitgebreid en krijgt de woning haar huidig volume. In 1929 wordt een doorgang naar de brouwerij voorzien en krijgt de woning vermoedelijk haar huidige uitzicht. Vermoedelijk worden de brouwersactiviteiten stilgelegd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Oorspronkelijk, bakstenen lijstgevel verfraaid door het gebruik van gele baksteen voor de speklagen, zie oude prentbriefkaarten. Later (1929) gecemententeerd en toevoeging van erker. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak doorbroken door twee oeils-de-boeuf en neoclassicistische dakkapel met fronton en voluten. Neoclassicistisch parement in simili-natuursteen, horizontaal belijnd door de houten kroonlijst met tandlijstje, arduinen plint, kordonvormende onderdorpels en puilijst. Licht vooruitspringende deurtravee op de bovenverdieping gemarkeerd door gecanneleerde penanten. Getoogde muuropeningen: bovenvensters in geprofileerde omlijsting en borstwering met guirlandes. Rechts, driezijdige erker.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Deerlijk, 1890/5, 1901/64, 1929/31, 1945/119.
  • DEFRAYE L., Deerlijk in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, afb. 24.
  • VERHELST N., BYTTEBIER F., Deerlijk vroeger en nu, in Derlike, nr. 2, 1986-1987, p. 16.