Hoeve met losse bestanddelen Hof van Ingelmunster

Historische hoeve "Hof van Ingelmunster" (recente naamgeving).
De hoeve was in 1747 in het bezit van François Gebhard de Plotho, baron van Ingelmunster zie naamgeving. De hoeve hing af van de heerlijkheid Noord-Assche. Afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) als hoeve met losse bestanddelen.

De Atlas der Buurtwegen (1849) toont een hoeve met losse bestanddelen, U-vormig gegroepeerd rondom erf met centraal kleiner volume.
Volgens de kadastrale gegevens wordt de hoeve in 1910 uitgebreid in het westen met verschillende volumes, ook de zuidelijke vleugel wordt vergroot. In 1930 worden de westelijke volumes afgebroken en vervangen door het huidige woonhuis. In 1937 en 1945 wordt de zuidelijke vleugel vergroot.

Heden, dieper in gelegen hoeve met losse bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom, deels gekasseid erf.

Ten westen nieuw boerenhuis naar verluidt van 1929. Verzorgde, verankerde (sierankers) baksteenbouw onder pannen zadeldak. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen. Lijstgevel doorbroken door dakvenster met aan de erfzijde laadluik. Aan de straatzijde met halsgevel. Rondbogige vensters met schuif- en T-ramen. Op de begane grond met geometrische roedeverdeling en gekleurd glas. Ten zuiden lagere aanbouw onder lessenaarsdak met onder meer aan de straatzijde opengewerkte balustrade.
Ten noorden voormalig, vermoedelijk 18de-eeuws boerenhuis, heden ingericht als stalvleugel en met gecementeerde erfgevel met aangepaste vensteropeningen. Vlechtingen in de zijpuntgevel. Getoogde muuropening onder druiplijstje. Centrale gang met sporen van de oude vloerbekleding: natuurstenen plavuizen.
Ten zuiden hoevegebouwen van latere datum, onder meer wagenhuis.
Ten oosten recente loods.
Pad naar boerenhuis gemarkeerd door kapel gedateerd "1949", zie boogveld. Opgetrokken na tegenslag met paarden. Baksteenbouw op rechthoekige plattegrond. Pannen zadeldak. Rechthoekige deur in gedrukte spitsboognis met arduinen boogveld en inscriptie: "O.L.V. VAN LOURDES B.V.O. A.D. 1949".  Interieur met Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesbeeld; witte cementtegelvloer.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Deerlijk, 1910/69, 1930/67, 1937/100, 1945/213.
  • DEGRANDE V., Inventaris kapellen West-Vlaanderen, Gemeente Deerlijk, onuitgegeven, z.p.
  • Hoevengids Deerlijk, Deerlijk, 1991, p. 32.