Hoeve Goed te Leers

Beschrijving

Historische hoeve "Goed te Leers". Hoeve begrensd door de industriezone Deerlijk-Waregem. Weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) als volledig omwalde hoeve (vier volumes). Op de Atlas der Buurtwegen (1849) vermeld als "Ferme Decraene" met gelijke opstelling.

Behouden U-vormige opstelling met in het noorden vernieuwd boerenhuis van twee bouwlagen uit de jaren 1960, ten zuiden stalvleugel met centrale poortdoorgang en ten westen dwarsschuur. Stalvleugel onder overkragend pannen zadeldak, vermoedelijk opgetrokken in twee bouwfase, zie bouwnaad. Korfbogige poortdoorgang met arduinen schampstenen. Twee flankerende mijterboogvormige muurnisjes met heiligenbeeldjes. Dwarsschuur onder pannen zadeldak gemarkeerd door steunberen. Erfzijde met aangepaste muuropeningen. Nieuwe volumes ten noorden en oosten.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief plan, Deerlijk.

Auteurs: De Gunsch, Ann