Hoeve Klein Goed te Gavers

Beschrijving

"Klein Goed te Gavers", recente naamgeving die verwijst naar de nabijheid van de Gavers. Site weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1849), met woonhuis deels omgeven door rechthoekige omwalling in het noordoosten en nutsgebouw in het westen. Volgens de kadastrale gegevens wordt de hoeve in 1901 afgebroken en heropgebouwd met L-vormige opstelling, in opdracht van Astère Vercruysse. Het bakhuisje wordt bewaard. In 1930 worden woonhuis en nutsgebouw opnieuw uitgebreid.

Heden, bewaarde opstelling, uitgebreid met recentere volumes. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom gekiezeld erf.

Boerenhuis aansluitend bij het langgestrekte type met geïncorporeerde stalvleugel rechts. Verankerde baksteenbouw met witgeschilderd parement op grijsgeschilderde plint. Getoogde vensters en deur met vernieuwd schrijnwerk. Dwars aansluitende recente garage onder plat dak.

Huidige stalvleugel in oorsprong schuur/stalvleugel zie aangepaste poortopening. Getoogde en rechthoekige muuropeningen met tweeledige houten staldeuren. Achter de stalvleugel recente loods.

Ten zuiden tweeledig bakhuisje.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Deerlijk, 1901/80, 1930/77.
  • Hoevengids Deerlijk, Deerlijk, 1991, p. 46.

Auteurs: De Gunsch, Ann

Aanvullende informatie

De schuur- en stalvleugel, die zich ten noordwesten van het erf bevond, werd gesloopt, zoals zichtbaar op luchtfoto's van 2017.