Hoeve Veymerschhof

Beschrijving

Historische hoeve "Veymerschhof", verwijzend naar de rijke (vette) weilanden waarin de hoeve staat. Als grote omwalde hoeve weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). De Atlas der Buurtwegen (1849) toont een hoeve genaamd "Ferme Vercruysse", met losse bestanddelen en deels omwald ten noordwesten. Volgens de kadastrale gegevens wordt de hoeve in 1859 volledig afgebroken en heropgebouwd. In 1934 wordt de noordoostelijke vleugel uitgebreid met een vrij groot dwars ingeplant volume. Het oostelijke volume wordt afgebroken.

Nu, losse verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom onverhard erf. Lange zuidoostelijke erfoprit. Ten westen van de hoeve loopt de Slijpbeek. Ten noordwesten van het erf gaaf bewaard boerenhuis van negen traveeën onder zadeldak bekleed met Vlaamse pannen. Getoogde vensters met bewaard schrijnwerk zie luiken en schuiframen. Ten noordoosten voormalige stalvleugel, heden verbouwd tot woonhuis; aansluitend recente loods. Ten zuidwesten stalvleugel.
Kon niet bezocht worden.

• Kadasterachief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Deerlijk, 1860/128, 1934/39.