Schoolgebouwen met internaat

Beschrijving

Twee enkelhuizen opgetrokken circa 1832, maakten samen met nummer 2 (verbouwd in 1961) en nummer 8 (vernieuwd parement), oorspronkelijk deel uit van de school van Pieter Jan Renier (zie straatinleiding).

Nummer 4 werd in 1885 afgesplitst van het huidige nummer 2 en nummer 6 werd in 1892 afgesplitst van nummer 8. Met schijnvoegen bepleisterde en beschilderde verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Aangepaste rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk.

Nummer 4, met gedenkplaat van 1937: "1795-1859 KOSTSCHOOL VAN J.F. RENIER". Rondboogportaal geflankeerd door eenvoudige pilasters.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Deerlijk, 1858/5, 1885/47, 1892/8.
  • UYTTENHOVE K., Het voetspoor van de meester. Onderzoek naar de lokalisatie van Renier te Deerlijk, in Derlike, nr. 1, 1996, p. 3-22.

Auteurs: De Gunsch, Ann