Tweeledige hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tweeledige hoeve

Beschrijving

Tweeledige hoeve, ontstaan uit een langgestrekte hoeve (nok loodrecht op de straat) met vestiging uit de eerste helft van de 19de eeuw. De huidige hoeve is gedateerd 1930, doch dit verwijst waarschijnlijk naar een verbouwing van het woonhuis. Ordonnantie: woonhuis-stal-dwarsschuur.

Bakstenen gebouw van één bouwlaag onder geknikt zadeldak (mechanische pannen), laatstgenoemde waarschijnlijk een verbouwing van 1930. Gecementeerde plint. Dropmotief onder de dakrand. De ordonnantie van het woonhuis dateert van 1930; vijf traveeën, met dakvenster boven de deurtravee; baksteenfries onder de dakrand. Rechthoekige vensters onder metalen I-balken; twee getoogde woonhuisdeuren. Het dienstgedeelte behield zijn uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw: gewijzigde stalpoort, geflankeerd door twee kleine venstertjes, en een rechthoekige schuurpoort. In de linkerzijgevel muurankers die het jaartal 1930 vormen, en een gevelsteen met de initialen J S E B.

Het tegenoverliggende dienstgebouw dateert uit eind 19de eeuw. Bakstenen gebouw onder zadeldak (mechanische pannen). Dropmotief onder de dakrand. Grotendeels gewijzigde muuropeningen.