erfgoedobject

Hoeve Klauwenhof

bouwkundig element
ID
86170
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86170

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Klauwenhof
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Het Klauwenhof is één van de laatste grote hoeven in de alluviale Maasvlakte; de meeste verdwenen als gevolg van de grindwinning, zoals de hoeve Herenlaak, één van de belangrijkste hoeven van Maaseik, die zich links van het Klauwenhof bevond (Aldeneik, Herenlaakweg). Het Klauwenhof is een oude vestiging, reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1845).

Het is thans een hoeve met losstaande bestanddelen, waarvan het oudste gedeelte dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw; dit is de westvleugel, met woonhuis vooraan en tegen de achtergevel aansluitende stallen; laatstgenoemde zijn vrijwel volledig verbouwd.

Het woonhuis telt twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen); drie traveeën in de zuidgevel en één travee in de gevel aan erfzijde. Bakstenen gebouw, voorzien van getoogde muuropeningen met geprofileerde bakstenen druiplijst; hardstenen lekdrempels aan de vensters; oculus in de geveltop. De overige dienstgebouwen zijn recente, grootschalige stallen.


Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Klauwenhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86170 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.