erfgoedobject

Hoeve Diepbeek

bouwkundig element
ID
86166
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86166

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Diepbeek
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve Diepbeek, genoemd naar de nabijgelegen Diep- of Zanderbeek, die de grens vormt met Elen. Het is een gesloten hoeve van 1886 (muurankers in de zijgevel van het woonhuis). De hoeve werd toen heropgebouwd, nadat een overstroming van de Maas en de Diepbeek de oorspronkelijke hoeve, die korter bij de beek was gelegen, verwoest had. Deze oorspronkelijke hoeve was een oude vestiging. Ze staat aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) als een hoeve met losstaande bestanddelen. In de Atlas van de Buurtwegen (1845) is het een tweeledige hoeve. Op de stafkaart van het Dépôt de la Guerre (1878) is de nieuwe vierkanthoeve reeds aangeduid, evenals enkele gebouwtje op de oude site, die thans verdwenen zijn.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (mechanische pannen). Woonhuis ten zuidoosten van het erf. Vrij gaaf bewaard, met gecementeerde voorgevel. Verbouwing aan de gang. Langsschuur ten noordwesten van het erf; achter aan het erf de stallen. De erfzijdegevels werden aangepast. De langsschuur is in de zuidzijgevel voorzien van een korfboogpoort, aandak en vlechtingen.

Recent tweede woonhuis vóór de hoeve, en recente grootschalige dienstgebouwen ten noordwesten.


Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Diepbeek [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86166 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.