Schippersherberg en hoeve De Krauw

Beschrijving

Voormalige schipperherberg aan de Maas, waarschijnlijk ontstaan in het eerste kwart van de 19de eeuw, want hij staat nog niet aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77). In de Atlas van de Buurtwegen (1845) aangeduid met de benaming Oude Maes.

Langgestrekte hoeve, thans met recent woonhuis en sterk verbouwde dienstgebouwen, laatstgenoemde onder zadeldak (Vlaamse pannen). Uitzonderlijke ligging binnen de uiterwaarden, vlak bij de Maas; gelegen op één van de hoogste punten in de uiterwaarden en vlak achter de zogenaamde Pastoorsdijk (zie Dilsen-Stokkem, Elen), heeft De Krauw zelden te lijden gehad van overstromingen.

• BOONEN M. - e.a., 100 jaar in Heppeneert, 1975.

Aanvullende informatie

Uit het onderzoek naar de ankerplaats "Maasvallei tussen Maaseik en Maasmechelen" is gebleken dat de hoeve waarschijnlijk dateert uit eind 19de of begin 20ste eeuw. Op de Altas der Buurtwegen (circa 1841) is de site reeds aangeduid als "Oude Maes". De hoeve staat niet meer afgebeeld op de topografische kaart van 1872. Op de topografische kaart van 1936 is de hoeve wel aanwezig en vanaf de kaart van 1960 straat bij de hoeve de naam "De Krauw" vermeld.