erfgoedobject

Herenhuis De Regenboeghe

bouwkundig element
ID
86138
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86138

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis De Regenboeghe
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Herenhuis De Regenboeghe
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadscentrum Maaseik
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Vermoedelijk Huis De Regenboeghe; voor het eerst vermeld in 1684. In 1845 in het bezit van de familie Van Isterdael. Imposant herenhuis van het dubbelhuistype, zeven traveeën en drie bouwlagen onder steil zadeldak (kunstleien), gebouwd eind 17de eeuw, na de grote brand van 1684, en eind 18de eeuw van een laatclassicistische ordonnantie voorzien. Gecementeerde en beschilderde, bakstenen lijstgevel op een beschilderde, hardstenen plint (rustica). Houten kroonlijst, versierd met zeven leeuwenkoppen. Rechthoekige vensters in vlakke, verankerde omlijstingen van beschilderde kalksteen, voormalige kruis- en bolkozijnen, laatstgenoemde op de bovenverdieping. Monumentale rondboogpoort in een rechthoekige, geblokte omlijsting van hardsteen, met druiplijst en imposten, naar verluidt afkomstig van de na de Franse bezetting afgebroken abdij van Thorn; fraai houtwerk: makelaar met rankwerk en engelenkopje, guirlandes en cornucopia op de deurpanelen, en bovenlicht met rankwerk en fruitkorf. Zijgevels met in- en uitgezwenkte aandaken; smeedijzeren muurankers met krullen. Gelijkaardige gevelordonnantie in de achtergevel.

  • BOONEN M., Iets meer over toponiemen, (De Maaseikenaar, 1, (4), 1970, p. 72).
  • DANIELS G. & SANGERS W., De Markt van Maaseik, Maaseik, 1972

Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis De Regenboeghe [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86138 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.