Douanekantoor

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Douanekantoor

Beschrijving

Het douanekantoor op de grens met Nederland werd opgericht in 1902. Het was één van de belangrijkste in de grensstreek. Het werd gesloten in 1997.

Het hoofdgebouw is een dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen. Links aansluitend één lagere travee van twee bouwlagen, met aan de linkerzijde een éénlaags gebouw van zes traveeën. Witgeschilderde bakstenen gebouwen onder zadeldaken (mechanische pannen). Gecementeerde plint, gecementeerde banden en hoekbanden. Het hoofdgebouw is voorzien van een middenrisaliet. Getoogde muuropeningen, de deuren in gecementeerde omlijsting. De muuropeningen in de westgevel van het lage bijgebouw zijn gewijzigd. Tegen de rechterzijgevel van het hoofdgebouw, een waarschijnlijk recentere aanbouw van één bouwlaag onder plat dak.

Ten zuiden, losstaand gebouw van één bouwlaag en vier traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Getoogde muuropeningen. Lisenen in de zijgevels, met een oculus in elke zijgeveltop.

• S.N., Ken je gemeente... Kinrooi, (Kinrooi), 1981, p. 14.