Pastorie van de Sint-Martinusparochie

Beschrijving

Sterk gerestaureerd, alleenstaand breedhuis. In 1656 werd de pastorie als vervallen vermeld, en in 1660 werd een nieuwe pastorie gebouwd onder pastoor Arnoldus Janssen. Op de Ferrariskaart (1771-77) staat de pastorie aangeduid als een U-vormig geheel.

Vóór de restauratie bevonden zich boven de bovenvensters de jaarankers 1817: deze duiden op de restauratie en verbouwing van de oude pastorie. In de Atlas van de Buurtwegen (1845) staat de pastorie weergegeven met een haakse vleugel tegen de achtergevel, en twee kleine, losstaande gebouwtjes aan weerszijde van de voorgevel. Door de restauratie van 1995 is de oude kern van het gebouw vrijwel niet meer te onderscheiden.

Bepleisterd bakstenen dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; de oorspronkelijke Vlaamse pannen werden door mechanische pannen vervangen. Rechthoekige muuropeningen, de vensters met hardstenen lekdrempels. De aandaken met vlechtingen van de zijgevels werden verwijderd.

• RAETS R.,e.a., De Sint-Martinuskerk te Kessenich, Geschied- en Heemkundige Kring v.z;w., Kinrooi, 1990, p. 27.
  • S.N., Dorpswandeling Kessenich, VVV-Kinrooi.