erfgoedobject

Woonhuis van een hoeve

bouwkundig element
ID
86064
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86064

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonhuis van een hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Woonhuis van een hoeve, mogelijk met oude kern, maar niet te identificeren op de Ferrariskaart (1771-77); in de Atlas van de Buurtwegen (1846) staat het gebouw wel aangegeven, als woonhuis van een hoeve met losstaande bestanddelen. De dienstgebouwen zijn thans verdwenen. Bakstenen gebouw onder vrij steil zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen). De gevel aan straatzijde kreeg in het begin van de 20ste eeuw een voorgevelordonnantie en is gecementeerd. Witgeschilderde voorgevel aan de rechtse zijde met recente ordonnantie. Achtergevel met recente ordonnantie; behouden ontlastingsboog van een rondboogdeur. Smeedijzeren muurankers, S-vormig en met krullen. Zijgevels met aandak.


Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Woonhuis van een hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86064 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.