Kapel van Onze-Lieve-Vrouw eecksken

Beschrijving

Zogenaamd "Kapel van Onze-Lieve-Vrouw eecksken" gelegen op de Kapellekouter, op de hoek met Oudenaardsesteenweg, reeds vermeld in oudste renteboek van de heerlijkheid Ayshove in 1428. Deel van de "Ommegang van het Heilig Schapulier en Onze-Lieve-Vrouw", heropgericht na de beeldenstorm in 1647. Gesloopt in 1779 en nog twee maal heropgebouwd. Huidige gewit bakstenen kapelletje in omhaagd tuintje, gebouwd in 1925 door architect L. Van Hamme. Voorpuntgevel met sierankers en bekronend ijzeren kruis. Spitsboogdeur met ijzeren tralies en dito venstertjes in zijgevels. Interieur met lichtblauwgeschilderd spitstongewelf en Onze-Lieve-Vrouwebeeldje.

• Gemeentearchief Kruishoutem, bouwvergunningen.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen