Eenheidsbebouwing

Beschrijving

Eenheidsbebouwing van 5 gebouwen, nummer 13 "Paname", nummer 14 "Zeenimf", nummer 15 "Château Royal", nummers 16-17 "Aremonia" en nummer 18 "Mano".

Eenheidsbebouwing met winkel- en horecafunctie op gelijkvloerse verdieping en erboven woongelegenheden. Het geheel is samen met de panden aan het Leopoldplein nummers 4-14 ontworpen door architect Léon Ide (De Haan) en gebouwd in de tweede helft van de jaren 1950 zie schrijven van 1954 waarin het Ministerie van Openbare Werken en Wederopbouw akkoord gaat met de door de Compagnie Mobilière et Foncière voorgelegde plannen. Opgetrokken in een sobere regionalistische stijl, onder meer gekenmerkt door typerende scherpe zadeldaken, doorbroken door vlak afgedekte dakkapellen en risalietvormende puntgevels, en met overstekende dakranden. Gecementeerde baksteenbouw op arduinen plint.

• Archief Onroerend Erfgoed - Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnummer W/00266.
  • Herwaarderingsplan Concessie De Haan, Kleio en Mino, 2011.