Villa La Girouette

Beschrijving

Villa gebouwd naar een ontwerp van architect Léon Ide (De Haan) van 1952 in regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl. Kenmerkend voorkomen van de scherpe, pannen zadeldaken, doorbroken door massieve, gesculpteerde schoorsteenvolumes en dakkapellen. Wit beschilderde baksteenbouw, met brede, naar straatkant gerichte tuitgevel. Sierankers en steunberen. Rondbogige inkom. Beluikte vensters met kleine roedeverdelingen.

Bouwplan vermeldt als bouwmateriaal: "Toiture en tuiles flamande rouge naturel; tuiles de rive; façades en briques du pays chaulées; ancres de parement en fer forgé; menuiserie en sapir rouge, peinture à l‟huile, ton vert; plinthe goudronnée". Omgevende tuin met lage witgeschilderde muur en haag; houten poortjes.

• Archief Onroerend Erfgoed - Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnummer W/00266.
  • Gemeentearchief De Haan, Bouwaanvragen, 1952/16.