Hospitaal

Beschrijving

Voormalig hospitaal, heden zogenaamd "Bibliotheek Sint-Bavo", met ommuurd voortuintje. Dubbelhuistype met twee bouwlagen van zeven traveeën onder afgewolfd zadeldak (nok parallel met de straat, pannen), 1853 gedateerd op een gevelsteen boven de deur. Sober gebouw van baksteen. Getoogde keldervensters, verder rechthoekige muuropeningen. Arduinen lekdrempels en lateien. Deur in vlakke arduinen omlijsting. Achtergevel met zelfde ordonnantie als voorgevel; in het midden, uitspringende driezijdige koorsluiting van de ingebouwde kapel; rechts verbouwd venster. Rechts, aanbouw van twee bouwlagen met vier traveeën uit het laatste kwart van de 19de eeuw, gewijzigde benedenverdieping uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Nummer 16: Vooraan links, haakse vleugel van het dubbelhuistype met anderhalve bouwlaag van vijf traveeën onder schilddak (nok loodrecht op de straat, pannen) met afwolving aan de straatkant, uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Getoogde muuropeningen.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle