Villa Zonnewijzer

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Zonnewijzer

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Ensemble van villa's met omgeving

Beschrijving

Villa, samen met de nummers 10 tot 19 gebouwd in de traditionele landelijke stijl naar "Vlaams" concept tussen 1924-1927 naar een ontwerp van architect Valentin Vaerwyck (Gent); gebouwd voor de architect zelf. Witbeschilderde en verankerde baksteenbouw op gepekte plint onder wisselend, leien dakenspel. Loggia en steunberen. Twee poolstijlzonnewijzers met opschriften "SINE SOLE SILEO" ("Zonder zon ben ik stil") en "HORAS NON NUMERO NISIS SERENAS/ ANNO 1925" ("Ik tel alleen de uren zonder duisternis"). Verzorgd houtwerk onder meer typerende blokvensters onder druiplijst en beluikte ramen met kleine roedeverdeling. Omhaagde tuin met houten toegangshek tussen bakstenen hekpijlers.

• Archief Onroerend Erfgoed - Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnummer W/00266.
  • DEMEY A., Valentin Vaerwyck. Van Oud-Vlaenderen tot nieuw provinciehuis. Gent, 1993.
  • OYEN P., Zonnewijzers in Vlaanderen. Inventaris van het Vlaamse en Brusselse Gewest, in Zonnetijdingen. Het tijdschrift van Zonnewijzerkring Vlaanderen, 2006, p. 58.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje