Villa Roodkapje

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Roodkapje

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Ensemble van villa's met omgeving

Gelegen op de hoek met de Carlierlaan.

Villa, samen met de nummers 11 tot 19 gebouwd in de traditionele landelijke stijl naar "Vlaams" concept tussen 1924-1927 naar een ontwerp van architect Valentin Vaerwyck (Gent); gebouwd voor de aannemer. Witbeschilderde en verankerde baksteenbouw op gepekte plint, afgedekt onder laag reikend en wisselend dakenspel met mechanische pannen. Variërende muurpartijen met onder meer loggia en monumentale, onbeschilderde schouwpartij. Horizontale plankenbeschieting in puntgevel, rustend op balkkoppen. Robuuste deuromlijsting. Benaming uitgebeeld door middel van bas-reliëf. Verzorgd houtwerk onder meer beluikte ramen met kleine roedeverdeling. Omhaagde tuin met houten toegangshek tussen bakstenen hekpijlers.

• Archief Onroerend Erfgoed - Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnummer W/00266.
  • DEMEY A., Valentin Vaerwyck. Van Oud-Vlaenderen tot nieuw provinciehuis. Gent, 1993.