Hersteloord Dunepanne

Beschrijving

Eertijds één der eerste hotels binnen de Concessie, zogenaamd "Hôtel des familles", daterend uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Koning Leopold II logeerde er in 1901. Omgevormd in 1922 tot kliniek onder het beheer van de zusters van Genval. Imposant, heden volledig witbeschilderd bakstenen gebouw van drie bouwlagen boven souterrain. Symmetrisch geheel met centrale inkom onder rechte luifel en veranda, geflankeerd door twee risalietvormende puntgevels met drielobbige boognis. Rondbogige muuropeningen. Tegen rechterzijgevel: gesuperposeerde terrassen met art-deco-inslag, zie zuilen, balkonleuningen; vermoedelijk aangebracht in jaren 1930.

• Archief Onroerend Erfgoed - Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnummer W/00266.
  • BOTERBERGHE R., Geschiedenis van de landelijke parochies Klemskerke-Vlissegem en van de badplaats De Haan, Brugge, 2000, p. 269.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje