erfgoedobject

Klooster en volksdispensarium

bouwkundig element
ID
85744
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85744

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig klooster en volksdispensarium van de zusters van de goddelijke voorzienigheid, heden ingenomen door Openbare Bibliotheek Albrecht Rodenbach. Gebouwd in 1920 met de steun van het Engelse en het Amerikaanse Rode Kruis, zie gedenksteen "L. COL. KNOWLTON MIXER 25 FEB. 1923". Vier vleugels van twee bouwlagen onder pannen zadeldaken; oranje baksteenbouw op gecementeerde plint; open pandgang aan de zuidoostzijde van het binnenhof. Plattegrond grosso modo bewaard, en interieur gedeeltelijk onder meer muurkasten voormalige apotheek.

Kapel met houten spitstongewelf op de bovenverdieping van oostvleugel, aangeduid door dakruiter en spitsbogig drielicht in puntgevel; drie traveeën van het schip met spitsboogvensters in oostelijke zijvleugel. Trapgevel met sierankers boven inkom Blekerijstraat.

Lijstgevels voorts geritmeerd door middel van lisenen en afgelijnd met tandfries. Getoogde vensters met bewaard houtwerk op arduinen onderdorpel.

  • Stadsarchief Roeselare, 67/1919.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De bakstenen buitengevels van klooster en kapel werden in 2018 witgeschilderd en voorzien van nieuw schrijnwerk. De kapel werd bewaard. De andere kloostervleugels werden heropgebouwd in een structuur van vier vleugels rondom een binnenhof, waarbij de originele buitengevels werden geïntegreerd in de nieuwbouw.

  • Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in West-Vlaanderen (2023).
Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Klooster en volksdispensarium [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85744 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.