erfgoedobject

Onderwijzerswoning

bouwkundig element
ID
85705
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85705

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige onderwijzerswoning van de gemeenteschool van Hamme-Zogge, heden woning. Volgens het kadasterarchief in 1879 samen gebouwd met de rechts aanpalende aanvankelijke schoollokalen en volgens 1880 gedateerde gedenksteen in de voorgevel van de school naar ontwerp van architect E. Bouwens.

Half vrijstaande woning van drie traveeën en twee bouwlagen in baksteenbouw. Voorgevel stilistisch verwant aan de semi-officiële bouwtrant van de gemeentelijke schoolhuizen uit de tweede helft van de 19de eeuw. Hoge lijstgevel begrensd door hoeklisenen en centrale uitspringende deurtravee verhoogd met een driehoekig frontonnetje. Ordonnantie benadrukt door de verwerking van gesinterde bakstenen in brede banden. Eveneens toepassing van samengestelde tandlijsten. Wapenschild van de gemeente Hamme in het boogveld onder het driehoekige fronton dat de deurtravee bekroont. Links aanpalend ijzeren toegangshek aan één hekpijler in metselwerk met aan de huisgevel overeenstemmende banden.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Onderwijzerswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85705 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.