Ekelbeekkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ekelbeekkapel

Beschrijving

Ekelbeekkapel, ook kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Troost, Heilige Machutus en Heilige Andreas Avellinus. Landelijk gelegen wegkapel in de wijk Hamme-Zogge, ingeplant iets achterin aan de straat op een driehoekig omhaagd perceel omgeven door weiland en naast Ekelbeke nummer 88.

Opgericht in 1911 op initiatief van landbouwer Martinus De Bonte en uitgevoerd door aannemer Pr. Bogaert (zie opschrift gevelsteen met vermelding van de stichters in de rechter zijgevel). Volgens recent aangebrachte gedenkplaat grondig gerestaureerd door vzw Ekelbeekkapel-Zogge in 2002.

Opgetrokken uit baksteen met schaarse verwerking van hardsteen in de plint, voor de dekstenen van de slanke steunberen, gevelstenen, de dorpels en consoles. Kapel van twee traveeën met driezijdige sluiting, onder leien zadeldak met zeszijdige klokkentoren onder leien naaldspits bekroond door een decoratief ijzeren kruis. Voorpuntgevel op hoge schouderstukken en met geblokte plint. Rondboogdeur in afgeronde bakstenen omlijsting; recent vernieuwde dubbele houten deur met fraai ijzeren beslag en twee deurlichten voorzien van decoratief ijzeren traliewerk. Erboven gevelsteen met opschrift: "O. L. Vrouw ter Troost/ H. Machutus en/ H. Andreas Avellinus/ Bidt voor ons"; Sint-Rochusbeeldje in beeldnis met afdakje en gevelsteen met bouwjaar 1911 in de geveltop. Zijgevels geritmeerd door steunberen, doorbroken door rondboogvenstertjes en afgelijnd door tandlijst.

Interieur

Gepleisterd interieur afgedekt met een houten gewelf. Apsis afgesloten door een gesmeed ijzeren hek. Gewit houten altaar met gepolychromeerd beeld van het Heilig Hart; erboven de gepolychromeerde beelden van de Heilige Andreas Avellinus, de Heilige Machutus en Onze-Lieve-Vrouw van Troost op wandconsoles versierd met putti en banderol met heiligennaam. Aan de linker wand, beeld van de Heilige Moeder Anna op zelfde type console en wandkastje met ex voto's.

• VAN BOSSCHE A., Waar men gaat langs Hamse wegen..., Hamme, 2002, p. 43-46.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena