Hoekhuis met winkel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis met winkel

Beschrijving

Hoekhuis aanvankelijk winkel met woonhuis, heden café Cup. Charmant gebouw in neotraditionele stijl, volgens bouwplan van 1927 gebouwd door aannemer Pierre Colman voor de heer G. Pauwels-Famaije uit Brussel. Gelijktijdig met de aanleg van de Guido Gezellelaan. Pendant van het ertegenover liggende café (nummer 17).

Hoekgebouw van twee + afgeschuinde hoek + twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak, met rechts een lagere aanbouw onder plat dak. Hogeropgaande inkompartij ter markering van de hoek eindigend in een trapgeveltje op pseudoschouderstukken. Karakteristieke sobere baksteenarchitectuur op een gecementeerde plint in breuksteenimitatie, verlevendigd door de verwerking van knipvoegen en spaarvelden met aflijnend baksteenlijstje. Korfboogvormige deur en vensters geaccentueerd door witgeschilderde hoekblokken. Deels vernieuwd schrijnwerk.

• Gemeentearchief Hamme, Bouwplannen Tweebruggenplein.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena