erfgoedobject

Schouwburg De Vrijheid

bouwkundig element
ID
85686
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85686

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schouwburg De Vrijheid
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schouwburg De Vrijheid
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voorheen zogenaamde "Schouwburg De Vrijheid", café met aanpalende zaal van de Koninklijke Liberale Harmonie "Kunst en Vrijheid", ook gekend als de Blauwe zaal, heden café Rico’s. Volgens kadasterarchief gebouwd door de fabrikanten Isidoor, Désiré en Philemon Van Damme in 1879-80. Op de hoek gelegen café van twee bouwlagen en drie traveeën in de Stationsstraat, een afgekante travee en vier traveeën in Baantje, in de Stationsstraat met aangebouwde toneelzaal.

Hoekgebouw met witgeschilderde beraapte lijstgevels met getoogde vensters in geriemde omlijsting op arduinen dorpels. Benedenvensters volledig aangepast. Vernieuwde deur in afgekante hoektravee, erboven deurvenster met ijzeren balkon op arduinen consoles. Aanleunende toneelzaal van vier traveeën geritmeerd door lisenen op sokkel met lijstkapiteel, waartussen per twee gekoppelde vensternissen met later gedichte bovenlichten met geprofileerde doorlopende booglijst. Eveneens beraapte lijstgevel op arduinen plint.

Interieur. Sporen van de oorspronkelijke aankleding van de zaal zichtbaar boven het later aangebrachte verlaagde plafond, met muurschilderingen met palmen, gecanneleerde muurpilasters en cartouche met de vermelding "KV".

Andere dienstgebouwen en aanhorigheden gegroepeerd rondom een binnenplaats.

  • Prentbriefkaartcollectie H. De Looze, Hamme.
  • DE COCK K., Hamme in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1982, nummer 11.
  • GYSSELS C., Kroniek van "Voor God En Den Evenmensch". Koninklijke Toneelvereniging Hamme 1892-1992, Zele, 1992, p. 10.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Schouwburg De Vrijheid [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85686 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.