Ensemble van burgerhuizen

Beschrijving

Oorspronkelijk samen met nummer 32 een ensemble van drie gekoppelde woningen van elk twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), volgens kadasterarchief gebouwd in opdracht van fabrikant B. Vermeire in 1901, nummer 32 met later verbouwde voorgevel. Enkelhuizen volgens repeterend schema, nummer 30 met brede venstertravee oorspronkelijk hoger opgetrokken met trapgeveltje, later gewijzigd tot attiek en driehoekig fronton. Kleurrijk baksteen metselwerk met rood bakstenen gevelparement verrijkt met blauwe en gele baksteen voor decoratieve onderdelen, zoals bogenfries, muurbanden, tandlijsten en de geveltop van de venstertravee van nummer 30. Arduinen plint, bij nummer 30 in breuksteen. Rechthoekige deur en vensters met T-ramen met vernieuwd schrijnwerk, op arduinen dorpels, geaccentueerd bovenvenster van nummer 30 met ronde ontlastingsboog met verdiept boogveld.

• Mondelinge gegevens verstrekt door de bewoners (2006).
  • Gemeentearchief Hamme, Bouwplannen Stationsstraat, nummer 1.