erfgoedobject

Gekoppelde burgerhuizen

bouwkundig element
ID
85670
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85670

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gekoppelde burgerhuizen van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag, onder zadeldak (pannen), volgens kadasterarchief opgericht door de Maatschappij in collectieve naam H.F. Keuller in 1909, de familie Keuller bezat, een matten- en tapijtenfabriek in de nabijgelegen Geemstraat.

Enkelhuisopstand in spiegelbeeldschema. Doorlopende eclectisch getinte lijstgevel met bakstenen parement met verwerking van arduin. Hardstenen onderbouw met getraliede keldervensters. Decoratief gebruik van groen en wit geglazuurde bakstenen voor de ontlastingsbogen en panelen op de borstwering. Gevelritmering door lisenen. Geaccentueerde deurtraveeën met op de verdieping boven de deur, houten erker op arduinen consoles, bij nummer 17 verwijderd, en op de derde bouwlaag met ijzeren balkon op arduinen consoles. Rechthoekige vensters met T-ramen op arduinen dorpels, gevat in geriemde arduinen met oren. Verdiepte rechthoekige voordeuren in de uiterste traveeën gevat in een hardstenen omlijsting, voorzien van bovenlicht en voorafgegaan door trap en geflankeerd door ingewerkte ijzeren voetenschraper, nummer 17 met vernieuwde beglaasde deur. Aflijnend hoofdgestel met kroonlijst voorzien van klossen en tandlijst.

Interieur

Grotendeels bewaarde indeling en interieuraankleding, met stucplafonds, marmeren schouwen in neostijlen en in achter gelegen kamer, fries met ingelijste, op doek geschilderde landschapstaferelen.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gekoppelde burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85670 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.