• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voorheen een grotendeels omgrachte hoeve met losse bestanddelen die minstens opklimt tot de 18de eeuw en waarop het huidige boerenhuis nog teruggaat. Volgens het land- en kaartenboek van Hamme (1772-1776) was de toenmalige grote hofstede eigendom van een grootgrondbezitster Marie Therese Ost. Sinds de tweede helft van de 20ste eeuw opgevulde grachten. Midden op het erf gelegen boerenhuis met zuidelijke erfgevel; voorgevel gericht naar de erftoegang afgesloten door ijzeren hekwerk tussen bakstenen hekpijlers. In de jaren 1980 met deels vervangen metselwerk naar de oude toestand gerenoveerde woning (volgens bewaarde schets).

Bakstenen breedhuis van zeven traveeën onder steil zadeldak (zwarte pannen) met centrale schouw en windwijzer bij het linker nokuiteinde. Verankerde baksteenbouw met deels vernieuwde zandstenen kruiskozijnen voorheen met tralies (bewaarde traliegaten en duimluiken). Centrale rechthoekige deur in een (nieuwe?) hardstenen omlijsting aanzettend op gesinterde bakstenen. Hermetst dakvenster met puntgevel boven de deur.

Interieur bewaart de oorspronkelijke moer- en kinderbalken en een Vlaamse haard binnenin bekleed met blauw en witte tegels voorzien van diverse tafereeldecors en spin als hoekmotief, herlegde rode tegelvloeren, kromhouten zoldergebint. Gesupprimeerde huiskelders en bakhuis.

Aan de straat palende vroegere dwarsschuur geflankeerd door lagere stallen; verankerde baksteenbouw met getande daklijsten.

• Gemeentehuis Hamme, Ommelooper & Terrier ofte Landt & Caerteboek Der Prochie van Hamme ende Heerlykhede van Sint Anne Liggende binnen den Lande van Dendermonde, 1772-1776 by Jan Baptiste van Huffel, gesworen Landt-meter, 28ste wijk, 3° Deel St Anne, nummer 6.
  • VAN DER STOCK E. 1993: Analyse van enkele "Land en prijzijboeken" uit groot Hamme Deel II: Ste Anna (1775-1785), Bijdragen tot de geschiedenis van het kanton Hamme, I.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena