Lagere school met kapel Onze-Lieve-Vrouw Hulp der Kristenen

Beschrijving

Overblijvende voormalige klaslokalen van een lagere meisjesschool met voormalige kloosterkapel Onze-Lieve-Vrouw Hulp der Kristenen van de congregatie van de zusters van Barmhartigheid van Ronse. Eén klaslokaal nu in gebruik door de kerkfabriek van de parochie Sint-Anna, de overige als jeugdvereniginglokaal. In de vroegere kloosterkapel vinden nu weekmissen plaats.

In 1885 namen drie zusters van Barmhartigheid van Ronse hun intrek in een gebouw naast de parochiekerk van de wijk Hamme-Sint-Anna waar van in 1879 een katholiek schooltje gehuisvest was. De congregatie breidde hun bijhuis met kleuter- en lagere meisjesschool, gelegen aan de straathoek met het huidige Hollandshof, na 1900 verder uit. Ter hoogte van het huidige pand werd volgens kadastergegevens in 1916 een school gebouwd (met kloosterkapel aan de straatzijde), uitgebreid met achterliggende klaslokalen in 1924. Na het vertrek van de zusters (1982) werd het naastliggende klooster op de straathoek en een deel van de achterliggende schoolgebouwen gesloopt om plaats te maken voor een appartementsgebouw aan Hollandshof.

De kapel Onze-Lieve-Vrouw der Kristenen is geïncorporeerd in een bakstenen vleugel van één bouwlaag die voorts een klaslokaal en een poorttravee met doorgang naar de achterliggende speelplaats omvat. Eenvoudige baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen). Lijstgevel ter hoogte van de hoektraveeën respectievelijk met kapel rechts op gecementeerde plint in imitatie breuksteen en poort links op hardstenen plint. Oorspronkelijk paalde de aanvankelijke kloosterkapel rechts zijdelings aan het kloosterhuis en bezat een inkom op de achterliggende binnenplaats. Kleine neogotisch getinte kapel, eenbeukige bidplaats op rechthoekige plattegrond en voorheen met koorzijde aan de straatkant. Huidige voorgevel geflankeerd door lisenen en voorzien van later aangebrachte deur onder drie spitsboogvensters (vroegere koorvensters). Herdenkingsplaat naast de deur met opschrift: “De Sint – Anna Parochie/ dankt de/ Zusters van Barmhartigheid/ 1885 – 1982 /zij kwamen om te dienen”. Lage uitbouw onder plat dak aan de speelplaatszijde met oorspronkelijke inkom kapel via brede dubbele korfboogdeur. De gevel vertoont diverse vensters op twee niveaus voorzien van ruitvormige glas-in-loodramen met daarin een blauwe omranding.

Interieur met verlaagde zoldering. De kapel bewaart haar originele tegelvloer met geometrisch patroon in wit, grijs en rood; 3 neogotische gekleurde glas-in-loodramen met voorstelling van Christus Koning tussen geknielde Onze-Lieve-Vrouw en Johannes de Doper (vensters straatgevel).

Boven de brede vroegere schoolpoort in de straatgevel: in erkervorm uitgebouwd gevelkapelletje op geprofileerde hardstenen console met beeld van vrouwelijke heilige (Heilig Hart van Maria?).

Achterin gelegen ingekort en gewit bakstenen schoollokaal met twee lage korfboogdeuren waarvan één onder gevelnis met Sint-Jozefbeeld op gegroefde hardstenen console.

• DE POTTER F. en BROECKAERT J. 1889: Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, reeks IV, deel I2: Hamme, Gent.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena