• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Eén van de weinige nog overblijvende en als dusdanig nog herkenbare boerderijen in de kern van het straatdorp Sint-Anna. Ingeplant aan de noordelijke straatzijde tussen overwegend jongere en aan de rooilijn gebouwde dorpshuizen. Achterin gelegen vrijstaand bakstenen boerenhuis met zuidelijk gerichte erfgevel, volgens bouwkenmerken daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw. Typisch langgerekt bakstenen breedhuis van één bouwlaag onder pannen zadeldak. Voorgevel met hoge rechthoekige muuropeningen afgezien van een getoogde poort in de linker travee. Voordeur gemarkeerd door een voor de bouwperiode gebruikelijke neoclassicistisch getinte hardstenen deuromlijsting met pilasters op neuten en afdekkende kroonlijst. Vensters met luiken. Vernieuwd houtwerk. Geprofileerd bakstenen cordonlijstje onder de aflijnende kroonlijst.

Voorerf deels begrensd door in L-vorm opgerichte verankerde bakstenen bedrijfsgebouwen onder pannen zadeldaken. Tegenover de woning ingeplante dwarsschuur met gesloten karakter aan de straatzijde. Lagere en haakse stalvleugel. Erfgevel onder dakoverstek op houten schoren onderbroken door klimmende dakvensters met zolderluik.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena