Kerkhof en kapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kerkhof en kapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kerkhof van Hamme - Sint-Anna

Beschrijving

Kerkhof naast de parochiekerk Sint-Anna met rechthoekige plattegrond teruggaand op het oorspronkelijke kerkhof dat voorheen volledig omgracht was, deels ommuurd en rondom beplant met notenbomen waarvan de opbrengst ten goede kwam aan de kerk. Nu nog omhaagd. Strakke geometrische aanleg in parallelle rijen aan de west- en zuidkant van de kerk. Naast hardstenen graftekens komen nog een tiental gietijzeren en houten grafkruisen voor. Recent houten kerkhofkruis in omhaagde parterre met opschrift: “Sint/ Anna/ 1683-1983/ 1834-1984”.

Calvariekapel, ten onrechte beenderhuis genoemd, ook gekend als grafkapel familie de Dumont. Opgericht als Calvarieberg in de zuidoosthoek van het kerkhof. Neogotische bakstenen kapel op vierkante plattegrond onder snijdende leien zadeldakjes met bekronend ijzeren kruis, gebouwd samen met de nieuwe Sint-Annakerk in 1875 door de familie de Dumont. Vier puntgevels geflankeerd door steunberen op sokkel, aan de voorzijde opengewerkt met een hoge spitsboogopening en gevelsteen met kruismotief in de top. Binnenin werden twee hardstenen 18de-eeuwse grafstenen uit de oude kerk rechtop geplaatst tegen de zijwanden; het kruisbeeld tegen de achterwand is verdwenen. Op deze wijze werd eer gebracht aan de adellijke familie de Dumont, weldoeners van Sint-Anna en hun kerk en anderzijds aan kapelaan Jan Frans De Clippeleir. Van deze laatste is de grafsteen versierd met motieven zoals een kelk in stralenkrans geflankeerd door engeltjes op wolken, ingelegd in lichtere hardsteen. Tegen de buitenwand aan de achterzijde staat de neogotische hardstenen grafsteen van Seraphina Van Avermaet ( +1864) en haar broer J. F. Van Avermaet (1875).

• DE POTTER F. en BROECKAERT J. 1889: Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, reeks IV, deel I2: Hamme, Gent.
  • DE RIJCKE, E. 1996: Memento Mori. Kerkhoven en begraafplaatsen van Groot-Hamme, Hamme, 26-27.
  • VAN BOSSCHE A. 2002: Waar men gaat langs Hamse wegen..., Hamme, 36-37.