• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve met bewaard volume uit de tweede helft van de 18de eeuw (?), gelegen op niet afgebakend domein in een kromming van de straat; voormalig bakhuisje (nok evenwijdig aan straat) aan zuidzijde.

Oorspronkelijk hoeve met losstaande bestanddelen waarvan de noordwestelijk gelegen schuur reeds circa 1913 verdween. Muuropeningen gewijzigd in de 19de en 20ste eeuw en naar verluidt circa 1900 dak licht verhoogd en rieten bedaking vervangen door pannen.

Verankerd bakstenen gebouw van acht traveeën (woning van vier traveeën) en één bouwlaag onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Woning aan noordwestzijde breder uitgebouwd met berging(?). Oorspronkelijk onderkelderde noordoostelijke en zuidoostelijke zijden, zie noordoostelijke zijgevel met sporen van gedichte vensters. Rechthoekige getraliede vensters met lekdrempels van natuursteen, houten of arduinen lateien en één met spoor van oorspronkelijk kruiskozijn namelijk tweeledige ontlastingsboog.

Rechthoekig bakhuis onder pannen zadeldak, rechthoekige muuropeningen met houten lateien; aanbouwsels uit de 20ste eeuw.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Koningshooikt, schetsen 1872 (nummer 16), 1913 (nummer 53).

Auteurs: Wylleman, Linda

Aanvullende informatie

Het lange zuidwestelijke schuurgedeelte heeft veel sporen van verbouwingen en een golfplatendak, het woonhuis is vrijwel intact, behalve vensters en deuren die werden vervangen.

• Informatie verkregen van IOED IGEMO (februari 2018).